tiistai 19. toukokuuta 2009

Oikeus tekstiin.

Kaima Sipilä piti luentoa kirjailijana olemisen vaikeudesta.

Hän kertoi kirjailijan tekijänoikeuksista, siitä kuinka kirjailija saa 2-3 euroa jokaisesta myydystä niteestä (kukahan mahtaa kääräistä sen kaksikymmentäkaksi euroa, kun ostaja maksaa kuitenkin Sipilän uusimmasta sen 25 euroa) ja kuinka kirjastot maksavat tietyn kertakorvauksen jokaisesta kokoelmiinsa hankkimastaan niteestä, joita sitten lukijat voivat lukea uudelleen ja uudelleen täysin ilmaiseksi (tässä kohtaa Sipilä vertasi Suomen valtiota -joka siis päättää korvauksista- Pirate Bay:hin, eikä ehkä niinkään turhaan), ulkomaisille kirjailijoille ei makseta mitään ja divareissa myydyistä kirjoistahan ei tietenkään mene kirjailijalle senttiäkään.

Sipilä konkretisoi asian: Ihminen ostaa fyysisen kirjan muodossa lukuoikeuden kirjailijan tekstiin -ei itse tekstiä. Kirjoitus on edelleen kirjailijan omaisuutta, vaikka kirjan ostaja saakin sen lukea. Oikeusministeri Tuija Brax oli ollut Jarkko Sipilän kanssa asiasta eri mieltä, hänen mielestään ostaja saa kaikki oikeudet kirjoitukseen...??

Vetää hiljaiseksi, vai mitä? Tällaiset ihmiset käyttävät Suomessa ylintä lainsäädäntövaltaa. Ihmiset, joiden lainopillinen tietämys ei tunnu ihan aina yltävän edes tavallisen kansalaisen tietojen, tai "maalaisjärjen" tasalle -muistanette vielä, että viestintäministerin mielestä työnantaja voi vaikka käskeä työntekijää riisumaan, jos katsoo tarpeelliseksi.

Tehkää nyt hyvät ihmiset jotain! Mä en kestä enää! Äänestäkää vaikka...

Ei kommentteja: